Integratief werken: Holistic Pulsing


Ik noem mezelf holistisch psycholoog. Dat betekent dat ik aandacht heb voor lichaam en geest, bewustzijn en onderbewustzijn, ratio en gevoel, kortom voor jou als geheel persoon. Aangezien ik met zoveel facetten van de mens rekening wil houden, heb ik een breed aanbod aan methodieken waar ik gebruik van maak tijdens de behandeling. Per persoon, per moment, per situatie speel ik in op wat nodig is om het proces weer een stukje verder te brengen. De komende tijd zal ik iedere keer een andere methodiek uitleggen en neem ik je mee in de manieren waarop ik jou kan helpen. Vandaag vertel ik graag meer over Holistic (stoel)Pulsing.

Gevoel blokkeert
Soms kan je niet bij je gevoel komen, lijkt het alsof er iets in jou blokkeert. Je kunt je vinger er niet op leggen, maar dat het ontoegankelijk is, is duidelijk. Alles wat in de verwerking ergens stagneert, zet zich vast in ons lichaam. Als we bijvoorbeeld heel erg verdrietig zijn, maar het krampachtig proberen binnen te houden, wordt het vastgezet. De energie wordt compact, hard en immobiel. Het bevriest zich als het ware.

We horen in beweging te zijn
Beweging zit in heel veel dingen als je om je heen kijkt. Voor ons lichaam geldt dit ook, eigenlijk zijn wij beweging! De ademhaling beweegt nieuwe en oude lucht door ons lichaam. En zo ook, beweegt water zich door ons lichaam. Met deze stromingen nemen we veel onbewuste processen mee. Daarom kunnen we ook wel stellen dat emoties, gedachten, herinneringen, spanningen, en dergelijke zich door ons lichaam bewegen. Maar zoals ik net al beschreef, kan deze beweging dus ergens stagneren.

Water
Holistic pulsing doet aanspraak op het water in ons lichaam. Ons lichaam bestaat voor maar liefst 80% uit water namelijk. En water is middels externe prikkels makkelijk in beweging te zetten. Kijk maar eens naar een glas water. Als je daar zachtjes tegenaan stoot, zie je het water in beweging komen. Zelfs als je op de grond stampt en het glas niet eens aanraakt, zul je lichte beweging in de vorm van pulsen of golfjes zien. Na dat ene tikje hoef je niks meer te doen en beweegt het water automatisch door. En het is niet een deeltje van het water in het glas wat beweegt, maar al het water komt in beweging.

Pulsen van het lijf
Zo makkelijk als je het water in het glas in beweging kunt brengen, zo makkelijk kunnen we dat in ons eigen lijf ook bewerkstelligen. Middels zachte pulsen vanuit de knieën kan ik het water in jouw lichaam in beweging krijgen. En terwijl jou lichaam beweegt, zullen jij en jouw onderbewuste bewogen worden. Hierbij kan ik variëren tussen grote en kleine bewegingen, hard en zacht, om de ultieme afstemming te realiseren op jouw lichaamsritme. Eenmaal in jouw ritme, komt er een stroom in jou op gang en kunnen spanningen zich beetje bij beetje losbewegen en afvloeien. En eenmaal in beweging, blijft het water zich een weg zoeken in jouw lichaam, nog langere tijd na het daadwerkelijke pulsen.

Resultaten
Iedereen ervaart het pulsen anders. Voor mensen die moeilijk bij hun gevoel komen is het een goed middel. Maar ook om weer wat rust te vinden in jezelf, zet ik het graag in. Enkele resultaten uit de praktijk:
– Rustig gevoel
– Uit het hoofd, in het lijf
– Dichterbij gevoel
– Ervaren waar de weerstand in het lijf zich toont
– Leren loslaten
– Bewustwording van stress in het lichaam
– Bewustwording van overactiviteit van het lijf
– Kalmeren na een heftige emotie
– Helen na traumaverwerking