Integratief werken: Voice Dialogue

Ik noem mezelf holistisch psycholoog. Dat betekent dat ik aandacht heb voor lichaam en geest, bewustzijn en onderbewustzijn, ratio en gevoel, kortom voor jou als geheel persoon. Aangezien ik met zoveel facetten van de mens rekening wil houden, heb ik een breed aanbod aan methodieken waar ik gebruik van maak tijdens de behandeling. Per persoon, per moment, per situatie speel ik in op wat nodig is om het proces weer een stukje verder te brengen. In deze artikelen neem ik je graag mee in de manieren waarop ik jou kan helpen. Vandaag neem ik je mee in de ‘voice dialogue’. 

De Voice Dialogue, oftewel de innerlijke dialoog. Hierbij gaat het om de verschillende delen van de persoonlijkheid. Schrik niet, dat betekent niet dat je meerdere persoonlijkheden hebt, of dat je gek bent. Nee, want iedereen heeft verschillende delen van de persoonlijkheid. Je kunt het zien als verschillende ‘ikken’, energieën, persoonlijkheidstrekken, karaktereigenschappen, geef er een naam aan die bij jou past. Ik spreek graag over delen, omdat ze zo allemaal de erkenning krijgen als een puzzelstukje in de hele puzzel. 

Door het leven heen ontwikkelen we een persoonlijkheid, een identiteit, die opgebouwd is uit allerlei delen die jou hebben geholpen te overleven, jezelf te beschermen, waardering te krijgen, etc. Sommige delen ontstaan al heel vroeg in ons leven, sommige delen pas veel later. De delen komen tot ontwikkeling, omdat je (herhaaldelijk) in een situatie terecht komt waarin je jouw kwetsbaarheid dient te beschermen. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld al vroeg een Zelfstandige (kant van jezelf) ontwikkelt, omdat je onvoldoende kunt vertrouwen op de ondersteuning van anderen. Of een Perfectionist, die altijd zorgt dat je alles goed doet en niet afgekeurd wordt. Of een Innerlijke Criticus, die op vrijwel alles wat jij doet kritiek heeft, zodat je nog bewuster gaat handelen en voorkomt dat een buitenstaander je kritiek kan geven. Dit zijn enkele voorbeelden van delen die in een persoon zouden kunnen leven. 

Alle delen die we ontwikkelen, ontwikkelen we met een reden. We hebben absoluut géén puur zelfsaboterende delen, alhoewel we dit soms wel zo ervaren. Zo kunnen we de Innerlijke Criticus bijvoorbeeld strontvervelend en negatief vinden en proberen we zo’n deel te bannen uit onze persoonlijkheid. Maar hoe meer we gaan vechten, des te meer dat deel de controle zal terugvechten, want ook dit deel wil erkend, gehoord, gezien en gewaardeerd worden. Alle delen hebben een waarde en pas als we die waarde gaan erkennen, kunnen we de regie over de delen krijgen. 

Als we delen verbannen, zullen ze te pas en te onpas op de proppen komen en verlies je volledig de regie. Je hebt dan niet meer dat deel in je, maar je wordt (tijdelijk) dat deel. Dubbel vervelend dus, want het deel wat je liever niet wil, wordt nog sterker en krachtiger in aanwezigheid, plus dat je de regie niet meer hebt. En er is niks vervelender dan dat je geen regie hebt over wat er in je gebeurt. Alleen als je alle delen ziet en aanwezigheid gunt, kun je er regie over hebben. Want hoe kun je ergens regie over houden, als je het niet in het zicht houdt? 

En nu hoor ik je denken: “Ja lekker dan, moet ik dan maar al die vervelende kanten van mezelf gewoon toelaten? Hoe word ik daar nou beter van?” Ik hoor je, ik snap je, lees vooral verder! Zodra je de bekende delen in kaart hebt gebracht, leuke delen en vervelende delen, komt de stap om de delen in balans te brengen. En om balans te creëren heb je tegenhangers nodig. En het fijne is, dat je altijd dualistische delen in je persoonlijkheid hebt. Dus als je een Perfectionist hebt, heb je ook een Slordige. En als je een Sociale hebt, dan heb je ook een Asociale. Heb je Wit, dan heb je ook Zwart. En je hebt ze écht allebei nodig om in balans te komen en harmonieus met jezelf te worden. Enkel met Wit én Zwart kun je Grijs maken. En dan kan je nog variëren tussen Lichtgrijs, Donkergrijs, en nog 48 andere tinten. 

Dus:
– alle delen in onze persoonlijkheid ontwikkelen zich met een doel.
– we hebben géén zelfsaboterende delen, ze proberen altijd iets goeds te doen voor je.
– alle delen hebben een tegenhanger, die al in jou aanwezig is!
– als je in gevecht gaat met een deel van jou, zal het deel nog harder gaan schreeuwen en de controle langzaamaan overnemen.
– als je alle bekende delen in jezelf gaat zien en erkennen, kun je ze in balans brengen met de nog wat onbekendere delen in jezelf en krijg jij de regie over jezelf terug.