Unieke aanpak

Iedere persoon is uniek en verdient daarom ook een unieke aanpak! Ik kijk met aandacht naar jou en ik probeer jou helemaal te zien. Ik luister én kijk naar wat je vertelt. Ik kijk én luister hoe je vertelt. Ik kijk én luister naar jouw lichaam én geest. Je praat namelijk met gesproken taal, maar ook met lichaamstaal. Er ligt een schat aan informatie verborgen in ons lichaam, grotendeels onbewuste processen. Jij vertelt je verhaal verbaal (bewust) én non-verbaal (onbewust). Ik ga ervan uit dat alles informatie is: je woorden, je toon, je mimiek, je houding, je beweging. Zonder voorbereiding hebben we de beste aandacht voor dat wat aanwezig is en gebeurt. We waarderen ieder detail, volgen wat jouw onderbewuste via het lichaam tot uiting brengt en komen hierdoor snel tot de kern en gaan dus snel vooruit.

De sessies vullen we creatief en dynamisch in. We zullen praten, maar ook veel ervaren. Ik zal observeren, maar ook meedoen. We gaan beiden volgen en leiden. We brengen cognitie (denken) en lichaam (voelen) met elkaar in verbinding en brengen jouw transformatie op gang. Omdat we niet ‘praten over’, maar ‘praten vanuit’ wordt alles wat jij leert van jou en kun je het dus makkelijker doorvoeren buiten de muren van mijn praktijk. 

In basis is de hulp die ik verleen, behandeling. Echter noem ik het ook graag begeleiding en coaching, omdat jij en jouw verhaal de richting bepalen. Ik stimuleer jou, bemoedig jou, stel je gerust, geef je toestemming om het proces te laten lopen. Ik ben de coach, jij bent de speler. Ik kan gebruik maken van verschillende elementen uit mijn opleidingen om aan te sluiten op wat jij nodig hebt. Het betreft elementen uit de klinische psychologie, voice dialogue, body & mind language, IEMT, holistic (stoel)pulsing, CVI. Let op: ik gebruik dus geen vaste protocollen, maar zie deze kennis en vaardigheden als tools die ik kan inzetten. Hieronder geef ik korte uitleg over deze methoden.

Integral Eye Movement Therapy (IEMT)
IEMT is afgeleid van de EMDR en vindt samenkomst met diverse theorieën en methoden. Daar waar EMDR bekend staat als traumamethode, is de IEMT naast traumaverwerking voor een veelheid aan vraagstukken inzetbaar; depressie, angsten, onverklaarbare emoties, persoonlijke ontwikkeling, preventie van burn-out en sterke overtuigingen (zoals bv. “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik mag er niet zijn”, etc.). De kracht van IEMT vind ik dat we uitgaan van het gevoel en daarbij vanuit het onderbewustzijn de eerste herinnering, oftewel imprint, gaan opspeuren waar dit gevoel is ontstaan, waarna de herinnering en dus het gevoel worden geneutraliseerd. Het prettige is hierbij dat het niet nodig is om de hele herinnering te vertellen, je hoeft zelfs niet de hele herinnering scherp op je netvlies te hebben. Dit maakt de IEMT laagdrempelig een weinig belastend.

Body & Mind Language (BML)
We praten niet alleen maar met woorden, maar nog veel meer met ons lichaam. Vanuit de BML maak ik gebruik van houding, beweging en uiting. Deze methodiek helpt je om in contact te komen met onbewuste geblokkeerde delen in jezelf. Je gaat letterlijk nieuwe bewegingen ervaren in het lichaam en maakt contact met de emotie, waardoor een transformatie (verandering) ontstaat terwijl je bezig bent. De kern van BML is om contact te maken met- en uiting te geven aan wie je in wezen bent en de ervaring is hierbij de belangrijkste sleutel.

Voice Dialogue
Bij Voice Dialogue gaat er vanuit dat we allemaal bestaan uit verschillende delen, ook wel ‘ikken’ genoemd. Denk hierbij aan delen als een perfectionist, een drammer, vrolijkerd, zorger, criticus, innerlijk kind. Iedereen heeft delen, alleen welke delen verschilt van persoon tot persoon. Idealiter zijn alle delen met elkaar in balans en kun je de verschillende delen van jezelf inzetten op het juiste moment, bijvoorbeeld door kritisch te kijken of je een bepaalde keuze moet maken. Maar als we (kort of lang) uit balans raken, kunnen sommige delen de overhand nemen, waarbij bijvoorbeeld die kritische blik aanwezig blijft en je niet meer trots kunt zijn op je prestatie. Middels de Voice Dialogue brengen we de belangrijkste delen in kaart en onderzoeken we wat je nodig hebt en in kan zetten om de balans te herstellen. De essentie van de Voice Dialogue is dat alle delen in ons een waarde hebben en dat ze we ze hiervoor ook mogen waarderen. Alle delen mogen er zijn en door deze veronderstelling kunnen we ze ook in ons belang gaan inzetten, i.p.v. dat we er enkel last door ervaren. 

Revalidatie en Arbeid
We kunnen ziek worden van ons werk, maar werk kan ook juist bijdragen aan ons herstel. Als we teveel overbelast zijn kan het helpen om even alle activiteiten te stoppen en tot rust te komen en te herstellen. Maar als dit langer duurt, kan het ook tegen ons gaan werken, door gebrek aan structuur, sociale interactie, gevoel dat we een bijdrage leveren, voldoening uit prestatie, etc. Het opbouwen van werkzaamheden en of andere activiteiten kan ondersteunend zijn voor het herstelproces, doordat je bijvoorbeeld een nieuwe balans kan ontwikkelen en deze direct kunt toetsen en finetunen op de werkvloer. Door het psychologische proces samen te laten lopen met de re-integratie kan het elkaar versterken en bestendigen. Je voorkomt dat je eerst een psychologisch proces afrond, denkt dat je er klaar voor bent en dan in de confrontatie met het werk weer onderuit gaat. 

CoreValuesIndex
De CoreValuesIndex kan ondersteuning bieden in de zoektocht naar jouw onveranderlijke kern. Waar word jij gelukkig van? Wat kost je energie en wat levert je energie op? Wat zijn jouw natuurlijke drijfveren en motivatoren? Welke leerstijl past jou het beste? En welke conflictstijl? Dit zijn allemaal factoren waarmee we geboren worden en we ons hele leven eer aan dienen te doen. Doen we dat niet? Dan zijn de kosten van taken die we moeten verrichten en de baten hiervan niet in balans en putten we onszelf uit, worden we ongelukkig en kunnen we niet meer bijdragen op het niveau dat bij ons past. Deze informatie is voornamelijk inzetbaar voor werk gerelateerde vraagstukken. Het geeft inzicht in de taken die jou natuurlijk afgaan en welke taken je maar beter door iemand anders uit kunt laten voeren. In de zoektocht naar een nieuwe (invulling van jouw huidige) functie is deze methode uitermate geschikt.

Neem een kijkje bij mijn aanbod om meer te weten te komen of maak een afspraak voor een gratis kennismaking.